Syskonfotografering eller: Hur jag slutade ängslas och lärde mig älska bortresta grannar

Syskonfotografering i trädgård

Häromveckan hängde jag med de här två krabaterna i ett lummigt villaområde i Hägersten, Stockholm. Uppdrag: Syskonfotografering. Double the fun, med andra ord! Eller?

Eftersom detta var säsongens första barnfotografering ska jag erkänna att jag var en smula nervös. Frågorna hopade sig innan avresan:

  • Hinner jag ta tillräckligt många och lagom varierade bilder av två barn under den avtalade tiden?
  • Har jag några smarta trick att dra fram ur rockärmen om de tröttnar på mig och går bärsärk?
  • Om syskonen gaddar ihop sig – är jag i tillräckligt god form för att kunna försvara mig mot två barn med en genomsnittlig matchvikt på 17 kg?

Lyckligtvis släppte oron snabbt när jag väl var på plats. Det visade sig vara två sociala proffs jag hade att göra med. Både storebror och lillasyster var på ypperligt mingelhumör, hade ett tålamod av guld och tog mig gladeligen på en guidad tur i familjens trädgård.

Ungefär tjugo minuter in i fotosessionen fick barnens föräldrar en idé. De föreslog att vi skulle smita över häcken till grannarnas tomt.

Nu undrar du säkert vad grannträdgården hade att erbjuda? En fullt utrustad utomhusstudio specialbyggd för syskonfotografering? Ett buffébord med barnanpassade förfriskningar? Ingalunda! Men den hade något som visade sig vara minst lika användbart.

Familjens grannar var nämligen bortresta sedan en tid tillbaka, varför de i sin frånvaro kunde bidra till fotograferingen med en extremt vildvuxen gräsmatta! Vips så hade vi en prima sommaräng med knähög grönska att stöka runt i.

Så här efteråt känner jag ett nyfunnet lugn inför att jobba med just syskonfotografering. Att ha flera barn framför kameran innebär faktiskt vissa fördelar:

  • Om ett barn är skeptiskt till någon av av dina idéer ta det lugnt. När syskonet har visat att det faktiskt är ganska kul att klättra i träd hakar snart det första barnet på. Om inte annat för att visa syrran eller brorsan hur en slipsten ska dras.
  • Om ett barn tröttnar på att stå modell, nyttja chansen att få ägna dig helt åt syskonet en stund. Under tiden kan barn nummer ett springa till sina föräldrar för att äta banan och få lite pepp, vilket förhoppningsvis leder till en nytändning.

Har du också barn som du vill att jag ska fotografera?
Eller varför inte barnbarn?