I.B. Sundström – Porträttbilder för Savant Musikmagasin

I.B. Sundström, artist, författare och konstnär.

Konstnären och artisten I.B. Sundström är aktuell med dubbelalbumet Antropofagernas Rike I och Antropofagernas Rike II som släpps den 21 augusti. Jag träffade honom en söndagskväll i slutet av juni tillsammans med Kim Wijk och Lovisa Beck från Savant Musikmagasin.

Luften är varm och kvav när vi plockar upp I.B. Sundström på en pizzeria någonstans halvvägs mellan Nynäshamn och Stockholm. Det har tagit en stund att hitta rätt. Klockan är strax efter sex och kvällssolen gassar när vi kör ut från parkeringen.

Efter ett par stopp vid olika fornlämningar (!) i området stannar vi till i utkanten av en skog. En skylt avsedd att skrämma bort nyfikna besökare får direkt motsatt effekt när den istället lockar in oss i skuggorna under träden. Där hittar vi ett par förfallna byggnader som för tankarna till den första säsongen av tv-serien True Detective.

Myggorna sticker och svetten rinner, men jag kan inte motstå platsens dragningskraft: Självklart är det här vi ska ta bilderna.

Vem är då denne I.B. Sundström? Första gången jag stötte på honom var nog 2017 när jag hörde låten Hästarna från albumet I den skinande gyttjan. Men för många andra är han bekant sedan en längre tid tillbaka. Personen bakom artistnamnet är nämligen Isak Sundström, känd från band som Pascal och Skriet.

Antropofagernas rike

I.B. Sundström är alltså namnet på Isaks soloprojekt. Utöver I den skinande gyttjan har han även hunnit släppa albumet 1592 som kom förra året, samt ett par singlar. Och nu är det dags igen. På skivbolaget Teg Publishings webbplats kan man läsa om det kommande dubbelalbumet Antropofagernas Rike I och Antropofagernas Rike II:

”I antropofagernas rike står solen högt på himlen. Vid kustens tredje strand har surfarna leende somnat i den heta sanden, de ligger och lyssnar till vågorna som rullar in. Det är en kletig och påträngande värme som gör deras kroppar alldeles skinande och uppsvällda.

En frän lukt av bränt kommer med vinden från de stora skogsbränderna uppe i bergen. Eldarna färgar himlen rosa och sommaren tar aldrig slut.

Det är ett både förlovat och förlorat land, som kanske ännu inte uppstått.

Människorna har glömt, eller bryr sig inte längre om vilka dom är. Omtänksamt delar de med sig av varandra – äter du mig så äter jag dig och så blir vi varandra.”

Läs gärna Lovisa Becks fina artikel om vår träff med I.B. Sundström: Bortom bra eller dåligt – en roadtrip med Isak Sundström


Vill du anlita mig som fotograf, eller kanske köpa någon av mina bilder?