Ahlsells ledning – Företagsporträtt i hotellmiljö

”Inte för stifft, men ändå tillräckligt corporate.” Så löd instruktionen när Ahlsell bad mig ta nya porträttbilder på företagets ledningsgrupp. Låter det luddigt? Kanske för en utomstående, men efter att ha plåtat ett antal företagsporträtt vet jag ungefär vad det innebär.

Planen är att jag ska passa på att fotografera ledningen när hela gruppen är samlad på en konferens i Bro. Eftersom det ligger cirka fem mil från mitt kontor i Hägersten har jag beslutat att inte åka dit och reka innan. Ahlsell vill dessutom använda en rollup i företagets blå profilfärg som bakgrund, så interiören kommer ändå inte att synas i bild.

När dagen för fotograferingen är kommen styr jag kosan mot Bro. Det visar sig att konferenshotellet ligger mycket vackert beläget ute på landsbygden. Faktum är att det ligger så avskilt att jag nog fortfarande hade traskat runt där i terrängen om det inte vore för Google Maps.

Den här synen mötte mig när jag klev ur bussen strax utanför Bro. Inte ett konferenshotell i sikte!

Att improvisera är en del av jobbet

Jo, apropå den där blå rollupen … När vi möts utanför hotellet berättar min kontaktperson på Ahlsell att de har ändrat sig och inte tagit med den.

Det händer ganska ofta i mitt jobb att förutsättningarna ändras i sista sekunden. Ibland är det vädret som ställer allt på ända, ibland är det något annat. Och kunderna kan såklart inte känna till alla möjliga faktorer som påverkar en fotografering, det vore orimligt att begära.

Men eftersom jag inte kan bära med mig all utrustning jag äger, kan jag heller inte vara redo för alla tänkbara scenarier. Och då gäller det att improvisera. 💡

Enligt Ahlsells nya direktiv ska omgivningen istället ska vara rejält oskarp. Dundersuddig. De vill ha god separation mellan personen och bakgrunden, helt enkelt. Jag går en runda i lokalerna, ögnar igenom min utrustning och gör en beräkning som hade imponerat på självaste Skalman. Men tyvärr är resultatet inte särskilt upplyftande.

Jag kan inte tillgodose kundens önskemål om en bakgrund som är helt ur fokus. Varken lokalerna eller objektiven jag har tagit med mig lämpar sig särskilt väl för det. Och tidplanen tillåter inte heller att jag riggar upp, testar, flyttar utrustningen, testar igen och så vidare.

Här gäller det att hitta en annan lösning – och det snabbt.

Mot bibliotekssalongen i rasande fart!

Det finns ett stort konferensrum på hotellets ovanvåning som kanske kan fungera. Men där ska konferensen pågå under tiden som personerna blir ivägskickade en i taget för att fotograferas.

Lyckligtvis finner jag till slut ett annat rum som är ganska stort, har tillräcklig takhöjd och erbjuder en hyfsat lugn bakgrund. Det är ett slags kombination av salong och bibliotek.

Ett litet stycke bibliotekssalong. Och gråkortet jag använder som referens för att kunna sätta rätt vitbalans efteråt i redigeringen.

Min kontakt på Ahlsell ställer snällt upp framför kameran så att jag kan ta ett par testbilder. Hon stämmer sedan av med vd:n som ger tummen upp – och därmed kan jag pusta ut. Bakgrunden blir varken blå eller helt oskarp, men de verkar gilla det här stuket också.

Hit blir medarbetarna sedan nedskickade enligt ett överenskommet schema, med vd:n Claes Seldeby som sista person. Vi bränner av bilderna i ett ganska högt tempo, i genomsnitt tar det fyra-fem minuter per person. Så här blev resultatet (klicka för att se bilderna i större format):

🎈 Är du nyfiken på hur jag kan hjälpa ditt företag med personliga och säljande bilder? Kolla in sidan Företagsporträtt.


Vill du boka en fotografering med mig, eller köpa någon av mina bilder?